maandag 27 december 2010

Wat is Fleckvieh?

We zijn al een hele tijd aan het inkruisen met Fleckvieh. Zo noemen we dat en zelf begrijpen we precies wat er bedoeld wordt. Maar voor iemand die niet thuis is "in de koeien", is het wat moeielijker te begrijpen waar we nu precies mee bezig zijn.

Het zit zo: Momenteel worden er in NL het meeste Holstein Frisian (HF) koeien gehouden. Deze koeien hebben als erg goede eigenschap dat ze veel melk produceren. En daar zijn we in NL dol op, dus lopen er veel koeien rond van dat ras. Zo is de bloedvoering van onze veestapel ook nagenoeg 100% Holsteinkoe.
Het grote nadeel van koeien die veel melk geven omdat dit in hun genen zit, is dat ze ook melk willen blijven geven als ze zich niet lekker voelen of zelfs ziek zijn. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt, de koe teert in op haar reserves en haar weerstand gaat omlaag. Dit kan allerlei gebreken en problemen opleveren en als veehouder wil je dat liever niet. Het fijnste is het als al je koeien gezond en fit zijn en ze ook nog mooi wat melk geven, want daar verdien je je geld mee.

We denken in het Fleckvieh ras koeien gevonden te hebben die veel sterker zijn dan de Holsteiners. Dus zijn we onze veestapel gaan insemineren (=drachtig maken) met Fleckvieh. De kalfjes die daar uit geboren worden zijn doorgaans dus 50% Holstein en 50% Fleckvieh. Deze eerste kruising wordt ook wel de F1 kruising genoemd.

Het grappige aan deze dieren is dat ze bijna zonder uitzondering een wit hoofd hebben. Misschien is het je wel eens opgevallen dat de alpenkoeien van de Milka reclames ook allemaal een wit hoofd hebben? Nou, dat zijn dus de Fleckviehkoeien!

Van oorsprong komen ze uit Zwitserland uit het Simmental, dus ze worden ook wel Simmentalers genoemd. Er zijn veel van die koeien geexporteerd naar het duitse Beieren en vanaf dat moment gaan ze door het leven als Fleckvieh. De kenmerken van Fleckvieh zijn dat ze oersterk beenwerk hebben, grote hoeveelheden ruwvoer wegkauwen, en daar weer veel melk van produceren, veel spieraanzet leveren, en mooi dooraderd vlees hebben als ze geslacht worden. Er zijn veel fokkers die denken dat we straks koeien krijgen met slechte uiers en dat we niet meer voldoende melk per koe zullen gaan melken. Zelf zijn we er niet zo bang voor, we hebben veel vertrouwen in Fleckvieh. Maar de tijd zal het leren.

Binnenkort zal onze eerste F1 een kalfje krijgen en daarna gaan we haar natuurlijk melken. Ze is op 16 januar 2011 uitgeteld en we kunnen maar nauwelijks wachten tot het zo ver is. We zijn zo benieuwd hoe ze het zal gaan doen! We moeten dan toch nog meer geduld hebben, want we horen van de ervaringsdeskundigen dat je Fleckvieh pas in de tweede of derde lactatie (dus na 2 of 3 kalfjes) pas echt goed kunt beoordelen. We wachten af.
Hieronder de uitzondering op de regel, onze mooie Rumba dochter, die 16 jan. is uitgeteld.

1 opmerking: