maandag 23 mei 2011

Zo bloeit de blauwe bes

Op de onderstaande foto is het heel goed te zien hoe de blauwe bes bloeit. Helmaal onderaan de foto wat groter, zodat je het eens goed kunt bekijken.


Zo zie je in een tros al uitgebloeide bloesems, de vruchtbeginsels van de blauwe bes:


Van heel dichtbij zijn het net bosjes tulpen. Als je goed kijkt zie je dat de blauwe bes heel symetrisch is (zoals alles in de natuur). Ze heeft altijd 5 kelkblaadjes, die later het kroontje op de bes zullen vomen. Om die reden wordt de blauwe bes dan ook wel de koningin van de bessen genoemd.

Hieronder de foto met de verschillen in bloeistadia: De vruchtbeginsels bovenin, met hier en daar nog een stamper. Deze valt er nog af.
In het midden zie je bloesems die nog moeten gaan bloeien, ze houden de bloemblaadjes nog stijf bij elkaar. De bloesems met de bruine randjes zijn uitgebloeid en zullen helemaal verdorren. Hierna waaien ze eraf en blijft het vruchtbeginsel met de stamper eraan over.
Omdat de bloei zo verspreid is, worden de vruchten ook ongelijk rijp. Het is daarom altijd goed opletten welke bessen je al wel kunt plukken en welke bessen nog even moeten blijven hangen.
Van elke struik kun je daarom wel enkele weken plukken, telkens met een aantal dagen ertussen.

In de nachten van 3 en 4 mei heeft het nog heel hard gevroren, achteraf bleek, wel 9 graden hier in het noorden. Voor veel jonge bessenstruiken is dit fataal geworden, na strenge vorst in de winter, tijdens de sapstroom omhoog in het voorjaar nog eens zo'n koudeklap, was voor veel jonge aanlant de genadeklap. In het voorjaar zal ik denk ik zo'n 40% van de plantage opnieuw moeten inplanten...
En dan maar hopen op een aantal mildere winters, want zodra ze een paar jaar oud zijn, kunnen ze vorst beter verdragen.
In de rode bessen hingen de trossen er op 1 mei nog zo bij:
En na de nachtvorst bleek dat zo'n 40% van de bessen weggevroren was. En dan ziet het er zo uit:
En gelukkig hier en daar ook nog zo:

En nu is het verder maar afwachten hoe het gaat dit seizoen.

1 opmerking:

  1. Wat een mooi en leerzaam verhaal!Echt heel leuk om te lezen. Zo weet ik weer wat meer van de Blauwe Bes!!!
    We vertrouwen nu op de ZOMERZON en af en toe wat regen. Momenteel HOOST het trouwens boven onze tuin!
    xx Pee

    BeantwoordenVerwijderen