dinsdag 22 maart 2011

Kaas je Kaasje

Afgelopen zondag, terwijl het zo'n mooi weer was..., op naar Oldeberkoop samen met buurvrouw Tiny, voor een workshop KAASMAKEN! We waren samen al eens bezig geweest en vonden het redelijk goed gelukt, ware het niet dat de ene kaas, mooi glad was aan de buitenkant en de andere nogal onregelmatig...

Wat deden we verkeerd? De papieren die we hadden er eens op nagelezen en allerlei mogelijkheden:
  • Wrongel te koud
  • Wassen van de wrongel te heet ("brandplekken" in kaas-termen)
  • Stremming onvoldoende
  • Wrongel te grof
  • Niet goed geperst
Zelf denken we dat het kwam doordat we te weinig wrongel in de kaasvormpjes gedaan hadden, waardoor het persen niet goed genoeg ging. De blauwe vlekjes zijn trouwens van de pH strips, om te meten wat de pH-waarde van de kaas is voor hij het pekelbad in gaat.

Maar goed, terug naar de mooie zondag! Workshop kaas maken. We mochten meekijken met een gezelschap dat deze workshop geboekt had bij Kaasboerderij de Stelp. Het kwam allemaal redelijk goed overeen met hoe wij het hadden aangepakt. Toch waren er wel kleine verschillen, en dat maakt natuurlijk waardoor de kaasjes goed of slecht worden.
Stiekem hadden we het zo slecht nog niet gedaan, maar toch veel opgestoken.

Een van de dingen die we leerden: na 2-3 weken zijn de kleine kaasjes op smaak! Dus meteen bij thuiskomst geproefd natuurlijk! En ja hoor, ze waren heerlijk ondanks het vreemde uiterlijk, van binnen waren ze prima. Ze waren wel wat zout en droog, dus volgende keer korter in de pekel.

Natuurlijk had ik de smaak te pakken en aangezien mijn boer toch wat te veel melk heeft op het einde van het quotumjaar, kan ik zo veel melk gebruiken als ik wil. Gisteren dus aan de slag gegaan met kaasjes met Tzatzike kruiden. Deze liggen nu op smaak te komen in het pekelbad.

En ja.... echt waar, de workshop heeft zijn vruchten afgeworpen, geen onregelmatige korst, maar een mooi glad velletje op deze kaas!
Het ging zo lekker, dat ik vanmorgen meteen verder ben gegaan met Mosterd- Groene Peper kaasjes. Wat zullen we smullen! Die komen net onder de pers vandaan en moeten nog even uitlekken.


Het kan best zijn dat ik vanavond nog wat kaas ga maken. Gaat best lekker zo en mijn boer wil dat ik nog een paar duizend liter melk verwerk... Dat gaat niet lukken vrees ik (30 liter per keer), maar alle beetjes helpen, nietwaar?!
Dus binnenkort (2-3 weken) te verkrijgen: Boeren kaas!

5 opmerkingen:

  1. mosterdkaas + ............overheerlijk!!!!!!!!!!
    boerenkaas ......................vurrukkeluk!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klaartje, het water loopt me in de mond!!!!!!
    Ga je ook nog voor brandnetelkaas?

    liefs, Maud

    BeantwoordenVerwijderen
  3. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM. Ik houd me aanbevolen! Ben gek op kaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien dat A en C dan wel aan de kaas gaan...

    Groetjes uit het Duitse...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker Klaartje! Ik ben erg benieuwd. Dol op kaas....

    BeantwoordenVerwijderen